Deinzestraat

Beschrijving

Zeer lange straat, van de dorpskern en huidige Sint-Petruskerk tot de grens met Ooike, oorspronkelijk grotendeels door landelijk gebied. Begin van de straat, het zogenaamde "oppergebuurte" tot de Doornikse Heerweg en de recente Westerring met rijbebouwing van voornamelijk donkere bakstenen arbeidershuizen met anderhalve bouwlaag en twee traveeën volgens repeterend schema (nummers 23-49) en enkele lage dorpshuisjes (onder meer nummer 40, vermoedelijk een voormalige herberg).

Aan de rechtse straatzijde, kerkhof in plaats van vroegere Sint-Petruskerk, gesloopt in 1876. Rechthoekig ommuurd terrein, aan de straat afgesloten door ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes, op bakstenen voet. Centrale toegang met hek tussen vierkante gemetste pijlers met in de as een calvariekruis onder houten puntdakje met ervoor bewaarde steen met inscriptie van de eerstesteenlegging van de kerk, gedateerd 1682; verschillende ijzeren grafkruisen bewaard.

Links van kerkhof, oorspronkelijk boerenhuisje, in 1879 geschonken aan de kerkfabriek en achtereenvolgens gebruikt als eerste "bewaarschool" van Bevere van 1879 tot 1883, later zogenaamd "oud kerkje", tussen 1918 en 1923 noodkerk tijdens de restauratie van de sterk beschadigde parochiekerk, thans parochiehuis. Laag bakstenen gebouw (enkel volume behouden) in zijgevel voorzien van jaartal ankers 1754 en sieranker in top.

Op de vroegere Mynaertskouter, thans Industriepark De Bruwaan, stonden tot de jaren 1960 verschillende stenen olie- en korenwindmolens, onder meer zogenaamd "De Ruine" met achtkantige romp. Het industriepark, zogenaamd naar het nabij gelegen voormalig "Kasteel Brewaene" of Bruwaan waarvan enkel de voormalige dienstgebouwen en de motte bewaard bleven (zie nummer 115) werd in de jaren 1970 gerealiseerd.

• DE SMET M., Kroniek van de Sint-Pietersbandenkerk van Bevere, Oudenaarde, 1995, p. 56.
  • DE SMET M. - VERSMESSEN M., Herinneringen aan Bevere, Oudenaarde, 1978, p. 48.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede Band, 1963, p. 4, 5.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja