De La Kethulleplein

Beschrijving

Voor 1965 zogenaamde Dorpstraat. Langwerpig en min of meer driehoekig dorpsplein bovenaan de Volkegemberg. Ten oosten, ingeplant bij het begin van de Bagettestraat, midden op het hoger gelegen, omhaagd ovaalvormig kerkhof, staat de oude kleine landelijke parochiekerk van Volkegem. Kerkhoftoegang met in 1990 vernieuwde vierkante bakstenen hekpijlers. Losse bebouwing met dominante, indrukwekkende gesloten hoeve ten Zuidwesten en enkele kleinere hoevecomplexen ten noorden. Begraasde noordwestelijke pleinhoek met twee beuken die een oorlogsgedenkteken aan de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog flankeren. Obeliskvormig arduinen monument met opschriften, in een achtzijdig perk met lage ijzeren omheining.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja