Burgschelde

Beschrijving

Aangelegd op de circa 1960 gedempte Burgschelde, een kunstmatige afsnijding van de eerste grote Scheldebocht, gegraven in functie van een vroeg-middeleeuws castrum in de 11de of 12de eeuw. De zogenaamde Burgschelde vormde vanaf het eerste kwart van de 12de eeuw de grens tussen de stad Oudenaarde en de baronie van Pamele, dus een administratieve grens en een grens tussen twee rechtsgebieden, doch geen grens tussen twee parochies of de bisdommen Doornik en Kamerijk. Voorheen zagen de achtergebouwen van Markt, Broodstraat en Einestraat uit op het water.

• CALLEBAUT D.-VAN DER PLAETSEN P.-DECOCK W., De Borch van Oudenaarde, in Archaeologia Belgica, I, 2, 1985, p. 103-108.
  • HOEBEKE M., De stichting van de parochie Pamele, Gedenkboek 750 jaar Pamelekerk, 1235-1985, Oudenaarde, 1985, p. 25-40.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja