Kapelstraat

Vroeger zogenaamde Klikstraat.

Het traject Omstraat-Kapelstraat-Herbroek was tot omstreeks 1740, wanneer de steenweg tussen Hasselt en Tongeren werd aangelegd, de belangrijkste verbindingsweg van Kortessem via Wimmertingen naar Hasselt.

De commanderij van Ter Holt, een vestiging van de Duitse orde, eertijds gelegen ten noordoosten van de Kapelstraat, raakte na de Franse Revolutie sterk vervallen en is later volledig verdwenen. Op de Ferrariskaart (1771-77) komt in Groot-Kortessem maar één galg voor, met name in de Kapelstraat.

De huidige bebouwing bestaat haast uitsluitend uit recente nieuwbouw. Nummer 78 is nog een oude hoeve met losstaande bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw, in vakwerk met bakstenen vullingen en met gewijzigde ordonnanties.

De "Kapel van de Klik", als oudere inplanting aangeduid op de Ferrariskaart, is recent opgetrokken. De vorige kapel in vakwerkbouw van 1778, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), is in 1970 afgebroken en in 1971-72 weer opgebouwd in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Uit veiligheid wordt het oorspronkelijke houten Mariabeeld elders bewaard. Vroeger kwamen moeders de hulp van Maria inroepen voor kinderen die vaak en veelvuldig weenden. Vandaar dat deze kapel ook de naam draagt van "Grinskapelleke", naar het dialect voor grienen, namelijk grinsen.

• BALDEWYNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon. Alken,Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Borgloon, 1994, p. 34.
  • GILISSEN J., Kortessem..., 2, Zaltbommel, 1994, prentkaart nr. 15.
  • LAENEN M., Provinciaal Openluchtmuseum Bokrijk. Gids., Brussel-Bokrijk, 1992, p. 77, afb.