Hoogveldstraat

Beschrijving

Naar het gelijknamige gehucht. Eertijds Bergstraat en Windmolenstraat genoemd naar de aanwezige windmolen, sinds 1891 Hoogveldstraat. In de volksmond "Ghelinberg".

De naam Hoogveld refereert naar een uitloper van het Haspengouws leemplateau, dat in deze omgeving meer dan 100 meter boven het zeeniveau uitsteekt. Het gehucht Hoogveld is daarmee de hoogst gelegen plaats van de fusiegemeente Kortessem. Aan de rand van dit plateau ontspringen talrijke bronnetjes.

De straat wordt gemarkeerd door het Kasteel Hoogveld en door de voormalige windmolen. Van de schaarse historische hoevebebouwing rest enkel nummer 34. Het betreft een voormalige hoeve, met recent woonhuis (nok loodrecht op de straat) voorzien van aangepaste muuropeningen. Nog één haaks dienstgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw is bewaard gebleven, met sporen van vakwerk met lemen vullingen.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p.61.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk