Jesserenplein

Beschrijving

Het Jesserenplein is het voormalige stationsplein. Hier liep de spoorlijn Sint-Truiden-Tongeren, aangelegd in 1878-1879. Oorspronkelijk was er alleen een station in Borgloon. In het begin van deze eeuw kregen ook Hoepertingen en Jesseren een station. De uitbating van de lijn stopte in 1957; in 1970-71 werden de sporen opgebroken over heel de lijn. Van de stations op deze lijn bleef alleen dat van Jesseren bewaard. De aanwezigheid van de spoorlijn en later het station gaf aanleiding tot het ontstaan van de stroopfabriek van de Société Anonyme La Grande Siroperie Limbourgeoise op deze plaats.

• COLLEN J., Beschrijvende en verklarende gids van de Haspengouwroute rond Borgloon, Hasselt, 1977, pagina's 161-162.
  • VAN DOORSLAER B., Spoorwegen in Limburg, Dienst voor Industrieel Erfgoed. Provincie Limburg, Hasselt, 1991, pagina 64.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk