Westmeers (Oudste kern)

Beschrijving

Van Korte Vuldersstraat tot Eiland, doch hier enkel behandeld tot aan kruising met Goezeputstraat. Zogenaamd naar westelijke ligging in het meersengebied, zijnde de lage weidegrond in het zuiden van de stad. Nagenoeg rechte, gekasseide straat. Hoofdzakelijk woonfunctie.

Bebouwing opklimmend tot de 16de eeuw. Breedhuizen van vier à zes traveeën en één à drie bouwlagen met vermoedelijk oudere kernen doch 19de-eeuws uitzicht zie bepleisterde en witbeschilderde bakstenen lijstgevels. Nummer 1, verbouwing van onder meer lijstgevel met getrapte top, in 1832 opgetrokken tot drie bouwlagen, zie bouwnaad; houten pui van 1918. Nummer 2, lijstgevel met getuite dakkapel, als verbouwing van 1925 van een kolenbergplaats, met hergebruik van een Lodewijk XV-deuromlijsting van arduin, waarschijnlijk afkomstig van de woning in Ezelstraat nummer 112; nummers 3-5, voormalig herenhuis van 1865, later gesplitst in twee woningen; nummer 8 met in 1962 vernieuwd voorgevelparement in plaats van 19de-eeuws getinte verankerde gevel met vensters in geprofileerde omlijstingen.

Nummers 4-6. Beeldbepalende eenheidsbebouwing van één bouwlaag onder zadeldak, uit de 16de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1987-1988 naar ontwerp van architect A. Schrauwen (Brugge) onder meer wijziging van dakbedekking en hermetselen van de dakkapellen met tuitgevel; nummer 4, tudorboogdeur met afgeschuinde dagkanten en nummer 6, rechthoekige vensters waarvan één met afgeschuinde dagkanten en imitatie-negblokken. Zoldervensters in rondboognissen.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1648/1987.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 50/1832, nummer 19/1918, nummers 96 en 518/1925, nummer 160/1962.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 196-197.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 434.