Spiegelrei

Beschrijving

Verbinding tussen Jan van Eyckplein en Genthof. Naamgeving voor Reie èn straat. Volgens J. De Smet is een "speghele" in de toponymie een langwerpig water. Volgens K. Verschelde naamgeving naar het huis genaamd "De Grote Speghele". Naam verwijst ook naar de aanwezigheid van diverse spiegelmakers in de loop van de 15de tot de 16de eeuw.

Oorspronkelijk Spiegelrei voorzien van drie bruggen respectievelijk zogenaamd "Nieuwsjaarbrug", "Koningsbrug" (zie Koningstraat) en "Camersbrug" (zie Genthof). Eerst genoemde verdween door de aanleg van het Jan van Eyckplein kort na 1787. Voordien liep ze door langs de Poortersloge naar het Kraanplein.

Belangrijke middeleeuwse handelswijk met havenvoorzieningen. Vanaf 1134 was Brugge bereikbaar via de Dampoort, Langerei en Spiegelrei. Aanvankelijk beperkten de handelsactiviteiten zich tot de omgeving van de Langerei. Circa eind 12de eeuw verlegde het zwaartepunt zich naar de as Kraanrei - Spiegelrei, de uitgelezen plaats om heel vroeg al koopmanshuizen op te trekken, in de onmiddellijke omgeving van de haven en het Tolhuis. Lokalisatie van het "Hof van Rikenburch", het Engels Consulaat.

Thans gekasseide straat met vanouds een bocht ter hoogte van nummers 19, 20; aan zuidzijde kaaimuur en rei; overwegend woonfunctie. Circa 1200 mogelijk bouwrijp gemaakt door het aanvoeren van een laag ophoogzand van nagenoeg één meter dikte. Oudste bebouwing opklimmend tot de eerste helft van de 13de eeuw, heden heterogene scenografie met grote schaalverschillen en stijl- en bouwperiode. Enerzijds diephuizen van drie à vijf traveeën en drie à vier bouwlagen onder zadeldak al dan niet afgewolfd. Weinig oorspronkelijke middeleeuwse gevelopstanden onder meer in de loop van de 18de eeuw vervangen van houten puntgevels, verbouwen in de loop van de 19de eeuw tot lijstgevel en "Kunstige Herstellingen" al dan niet opnieuw naar 17de- of 18de-eeuwse patronen. Anderzijds breedhuizen van drie à acht traveeën en twee à drie bouwlagen onder schild- of mansardedak.

Nieuwbouwproject nummers 9-10 naar ontwerp van architect E. Vanassche (Brugge) van 1985 in plaats van 19de-eeuwse lijstgevels doorbreken het traditioneel karakter van de gevelrij.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nummer 43/1985.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 373 - 378.
  • RYCKAERT M., Brugge, Historische stedenatlas van België, Brussel, 1991, p. 41, 64, 104,107.
  • STAMP G., History in making, in The architects' Journal, 26 july 1989, p. 32-47.