Spaanse loskaai

Beschrijving

Vormt verbinding tussen Gouden Handrei bij Torenbrug en Spanjaardstraat bij Augustijnenbrug. Oorspronkelijk "Sint-Gillisrei", nadien "Houtrei". Huidige naamgeving naar de 15de en 16de-eeuwse functie met name loskaai voor Spaanse wol in de nabijheid van de Spanjaardstraat met diverse pakhuizen voor wol en het consulaat van de Castilianen.

Gekasseide rechte straat; noordzijde met kaaimuur en enkele hoge lindebomen. Gevelwand tussen Gouden Handrei en Spanjaardstraat gedomineerd door Sint-Franciscus Xaveriusziekenhuis.

• RYCKAERT M., Brugge, Historische stedenatlas van België, Brussel, 1991, p. 107.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje