Pijpersstraat

Beschrijving

Van Maria- naar Heilige Geeststraat. Vermoedelijk verwijst de benaming eenvoudigweg naar muzikanten. Korte, nagenoeg rechte, gekasseide straat, loodrecht gericht op het bisschoppelijk paleis in de Heilige Geeststraat. Woonfunctie. Straatbeeld gedomineerd door de eenheidsbebouwing met verankerde gevels van baksteen (nummers 1, 3, 5) uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Breedhuis van tien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, verdeeld over drie woningen. Voorts gevels neostijl onder meer nummer 4 herbouwd in 1928, en de nieuwgebouwde woning uit jaren 1970 naar ontwerp van ir.-architect V. Desmet (Brugge) horend bij het pand Heilige-Geeststraat nummer 3.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 891/1928.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje