Naaldenstraat

Beschrijving

Van Sint-Jakobs- naar Grauwwerkersstraat. Naamgeving naar Naaldenmarkt, gelegen tussen het "Hof Bladelin" en het "Hof van Gistel". Marcus Gerards (1562) tekent deze markt tussen de twee "moerfonteynen", één op de Naaldenmarkt, naast het "Hof Bladelin", en één in de Sint-Jakobsstraat, tegenover de kerk.

Straat en omgeving zijn rijk aan grote herenhuizen enerzijds type "Hof" uit de 15de eeuw zie "Hof van Gistel" (nummer 7), "Hof Bladelin" (nummer 19-21), voormalig "Hof van Miraumont" (Sint-Jakobsstraat nummer 66) en het "Hof de Gros" (Sint-Jakobsstraat nummer 68), en anderzijds type "Hôtel" uit de 18de of 19de eeuw zie voormalig "Hof van Lucca" (nummer 30) en het voormalig hotel Osborne (nummer 24-26 ?) met koetspoort vervangen in 1951 door nieuwbouw. Nu woon-, hotel- en parkeerfunctie zie parking Biekorf, nummer 8, geopend in 1982. Toegang tot parking vervangt poortgebouw en puntgevel.

Basisbebouwing. Enerzijds diephuizen met tuitgevel van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Anderzijds breedhuizen van drie à zeven traveeën en twee drie bouwlagen onder zadel-, schild- of mansardedak. Nummer 12 nooduitgang van cinema " 't Zwart Huis" (Kuipersstraat nummer 23). Nummer 14 beantwoordt nog aan het 17de-eeuwse straatbeeld, doch met aangepaste muuropeningen. Eenvoudige lijstgevels onder meer nummers 3, 4, 5; nummer 3 met verzorgd houtwerk onder meer deur met gietijzeren paneel en in 1914 verfraaid met imitatievoegen; nummer 4 van 1840. Voorts nieuwbouw geïnspireerd op vroegere voorbeelden onder meer nummer 10, nummer 16 van 1965 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge), nummer 20 opgetrokken als Evangelische Kerk in de jaren 1950, nummers 24-28 uit de jaren 1960 naar 18de-eeuwse voorbeelden.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 52/1840, nummer 131/1914, nummer 516/1965.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje