Kraanrei

Beschrijving

Van Kraan- naar Biskajersplein met loge van de Biskajers. Oorspronkelijke zogenaamd "Corte Spegel Reye" naar verlenging van Spiegelrei. Huidige naamgeving naar de in 1793-1795 gedempte waterloop Kraanrei tussen Jan van Eyckplein en Rozenhoedkaai. Korte gekasseide en verkeersvrije straat met gebogen tracé en hellend verloop. Op het einde van de straat, gezicht op beeldbepalende toren van de Poortersloge zie Academiestraat nummer 18. De pakhuizen, opgetekend door Marcus Gerards (1562) wijzen op de oorspronkelijke middeleeuwse commerciële functie. Nu heterogeen straatbeeld bepaald door kleinere panden met woonfunctie en bijhorende garagepoorten. Westzijde met achterpanden van Vlamingstraat nummers 60-64, bijvoorbeeld nummer 5 naar ontwerp van architect S. Beel (Brugge). Oostzijde met voornamelijk diephuizen met beschilderd of bepleisterd baksteenparement van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak al dan niet afgewolfd; nummer 6 met puntgevel beantwoordt nog aan het oorspronkelijke 17de-eeuws karakter. In de loop van de 19de eeuw worden ook hier trap- of puntgevels vervangen door lijstgevels zie nummers 4 en 8. Nummer 2 breedhuis mogelijk met oude kern zie hoge beluikte en twee betraliede kelderopeningen, doch met 19de-eeuws uitzicht.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 180.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje