Kraanplein

Beschrijving

Rechthoekig plein gelegen tussen Sint-Jansplein en Vlamingstraat. Laad- en losplaats deel uitmakend van het belangrijk mercantiel en financieel kwartier in late Middeleeuwen. Zogenaamd naar houten kraan ten noordwesten van de voormalige Kraanbrug. Eerste vermelding van "Kraanbrug" in 1292. Oorspronkelijk kleiner plein: ter hoogte van nummers 3-4 en nummers 7-8 loopt de in 1793-1795 gedempte Kraanrei die van de Spiegelrei achter de huizen aan de oostkant van de Vlamingstraat verder onder de Waterhalle aan de Markt naar de Rozenhoedkaai liep. Thans rechthoekig plein ontstaan na het overwelven van de Kraanrei in 1793-1795. Oorspronkelijke handelsfunctie verdergezet in het gewezen vleeshuis van 1771-1772 en de groentenhal met bepleisterde lijstgevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van vijf rondbogen op pilasters, circa 1960 vervangen door huidig appartementsgebouw nummer 7. Heden plein met parkeermogelijkheden en gedomineerd door horecafunctie. Materialen: baksteen en pleister.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt,178-180.
  • GEVAERT H., Bruggen in de Brugse binnenstad, Brugge, Gidsenbond, 1999, p. 69.
  • RYCKAERT M., Historische stedenatlas van België. Brugge, Tielt, 1991, p. 120.