Kartuizerinnenstraat

Beschrijving

Van Wollestraat naar Oude Burg, loopt deels evenwijdig met Dijver. Eerste vermelding onder de naam "Ser Gillisdopstraat" naar de bewoner Gillis Dop, een aanzienlijke Bruggeling, samen met zijn vrouw begraven in de Sacramentskapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Vanaf 1575 huidige naamgeving toen de kartuizerinnen enkele huizen aan de Oude Burg en de "Ser Gillisdopstraat" kochten om zich hier te vestigen.

Gekasseide straat maakt hoek van 90 ter hoogte van het Kartuizerinnenklooster en eindigend bij triomfboog die een toegang tot de straat vormt. De praalboog met beeldhouwwerk van J. Fonteyne (Brugge) opgericht in 1929-1930 omdat in 1927 de aangrenzende kapel officieel tot oorlogsgedenkteken van de stad Brugge werd omgevormd. Portiek travee: aan Oude Burgzijde, driekwartzuilen met sokkel en composiete kapitelen onder een gekornist entablement met opschrift "pro patria" in het fries; bekronende siervazen aan weerszij van het gebeeldhouwde Belgische wapenschild met kroon tussen twee klimmende leeuwen; opschrift "eendracht maakt macht". Ingeschreven rondbogige doorgang met geprofileerde boogrug en sluitsteen; wapenschilden van Brugge en van Vlaanderen. Aan de achterkant, analoge doch onversierde en minder plastisch uitgewerkte opstand door gebruik van pilasters.

Diverse functies thans hotel- en administratieve functie naast de beperkte woonfunctie.

Het huidige straatbeeld wordt bepaald door 17de-eeuwse pakhuizen, nu geïntegreerd bij het hotel (Oude Burg nummer 5); voormalige, neoclassicistische bankvleugel horend bij Wollestraat nummer 16 en het kartuizerinnenklooster met bijhorende voormalige kloosterkerk. Aan zuidelijke straatzijde, soort van eenheidsbebouwing met achtergevels uitziend op de Dijver. Basisbebouwing met overwegend diephuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak. Ook breedhuizen van drie à vijf traveeën en twee en een halve à drie bouwlagen onder zadel- of schilddak.

Achter bepleisterde en beschilderde lijstgevels gaan vermoedelijk oude kernen schuil bijvoorbeeld nummer 3. Enerzijds weinig vernieuwende nieuwbouw zie nummer 7 opgetrokken in eclectische stijl met barokke inslag; nummer 12 gebaseerd op laatgotische schermgevel met Brugse travee type I. Anderzijds eigentijdse architectuur horend bij hotel aan Oude Burg nummer 5.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996, p. 60.
  • RYCKAERT M., Historische stedenatlas van België. Brugge, Tielt, 1991 p. 197-198.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje