Kandelaarstraat

Beschrijving

Van Boomgaardstraat naar Verversdijk. Oorspronkelijk zogenaamd "Salemoenstraetkin" of "Stoofstraat". Naamgeving nu naar het huis "De Kandelaar", Boomgaardstraat nummer 7.

Marcus Gerards (1562) tekent een smal verbindingsstraatje; begin van het straatbeeld heden bepaald door de tuinmuren van hoekpanden Boomgaardstraat; verder verloop van straat vanaf 1851 met neoclassicistische poort, oorspronkelijke portierswoning en klaslokalen naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) horend bij het voormalige Atheneum. Naar straatuiteinde toe, oorspronkelijk panden van kleinere omvang, ook weergegeven op Poppkaart (1860).

Smalle, gekasseide straat met geknikt tracé; ter hoogte van knik, koetspoort horend bij pand aan Verversdijk nummer 11.

Breedhuizen van twee à zes traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak al of niet afgewolfd. Einde van straat met enerzijds pand uit de 17de tot 18de eeuw, onder meer nummer 22, woning van één bouwlaag met centrale tuitgevel afgewerkt met vlechtingen , en anderzijds nummer 24 hoekpand bij Verversdijk met gevel van 1838 met bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw met typerende mezzanino.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 157.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje