Geernaartstraat

Beschrijving

Sinds 1467, zogenaamd "Gheernaertstratkin" naar het ambachtshuis van de visverkopers op de Markt (nummer 33). Vanouds verbindingsstraatje tussen Markt en Eiermarkt. Bestrating met arduinen tegels en kasseien. Horecafunctie. Begin en einde van de straat afgelijnd door zijgevels van panden gelegen aan Markt nummers 26, 28 en Eiermarkt nummer 14.

Bebouwing opklimmend tot de 17de eeuw. Diephuizen van twee traveeën à drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevels. Weinig oorspronkelijke opstanden onder meer ten gevolge van aanpassingen in de loop van de 19de eeuw. Nummer 1: 1670 gedateerde geveltop met behouden muuropeningen - onder ontlastingsbogen waaronder open voegwerk - behalve op tweede bouwlaag met vensters versmald in 1821. Nummer 2: ontlastingsbogen en topvenster uit de 17de eeuw. Nummer 4 als variante op nummer 1, in eclectische stijl met barokinslag van 1925 en in 1932 toegevoegde winkelpui.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, z.nummer 1821, nummer 409/1925, nummer 717/1932.
  • RYCKAERT M., Historische stedenatlas van België. Brugge, Tielt, 1991, p. 218.