Biskajersplein

Beschrijving

Tussen Wijnzakstraat en Jan van Eyckplein. Zogenaamd naar de Biskajers die zich in deze middeleeuwse handelswijk komen vestigen; locatie van voormalig natiehuis van Biskaje zie nummer 3. Woon- en administratieve functie. Gekasseid pleintje op onregelmatige plattegrond, beschaduwd door grote lindebomen. Hellend verloop verwijst naar de in 1793-1795 gedempte Kraanrei. Bebouwing opklimmend tot de late middeleeuwen, doch voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Overwegend breedhuizen van vier à negen traveeën en twee à drie bouwlagen onder schild- of zadeldak al dan niet met dakschild. Nummer 4: nieuwbouw van 1978 als vereenvoudiging van de oorspronkelijke 19de-eeuwse lijstgevel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0038/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, 852/1978.
  • VIAENE A., Het natiehuis van Biscaaie te Brugge, in Biekorf, XXXIX, 1933, nummer 1, p. 1-8.