De Garre

Beschrijving

Doodlopend steegje aan de zuidoostkant van de Breidelstraat. Circa 1580 zogenaamd "Zuidzeepstratken", huidige benaming pas vanaf de tweede helft van de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw als synoniem van smalle doorgang. Van 1884 tot 1934 officiële naam opnieuw "Zeepstraat". Voormalig brandstraatje tot eerste helft 20ste eeuw palend aan de Reie. Horeca-activiteiten. Rechte, zeer smalle doorsteek bedekt met kasseien.

Bebouwing bestaat enerzijds uit zijgevels van panden in Breidelstraat; anderzijds uit panden met mogelijk 16de-eeuwse kern. Nummer 1, gedeeltelijk ingebouwd diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak; verankerde bakstenen puntgevel; bordestrap met aangebouwde pomp. Korfboogdeur in een drielobbige nis, beide met afgeschuinde dagkanten; hogerop rondboognisje met Mariabeeld.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 54.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje