Zoerledorp

Beschrijving

Dorpskern met heterogene bebouwing uit de 19de en 20ste eeuw. Voornamelijk beeldbepalende kleinschalige arbeidershuisjes opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, (onder meer nummers 43-47, 64, 88-90), zie kadasterschetsen.

Bij het begin van de straat enkele grotere panden zoals nummer 1: een intacte dorpswoning op het kadaster geregistreerd in 1883; nummer 3 met oudere kern (zie zijgevel) en nummers 11 en 13: achteruitwijkende dorpsvilla's van circa 1910 (zie gevelsteen op nummer 13 en kadasterschetsen) met omheinde voortuin.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Westerlo/Zoerle-Parwijs, schetsen 1883/3 (nummer 1), 1906/6, 1910/2 (nummers 11-13), 1926/2 en 1928/4.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita