Nieuwstraat

Beschrijving

Gelegen in het centrum tussen de Grote Markt en de de Merodedreef. Volgens J. Sterckx eertijds zogenaamde Zavelstraat en vervolgens Zoerledreef, vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw Nieuwstraat nadat in de jaren 1830-1840 het eerste huis gebouwd werd. Op de Vandermaelenkaart op enkele percelen na onbebouwd.

Thans overwegend kleinschalige dorpswoningen en heterogene bebouwing vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, sporadische nieuwe bouw. Nummer 2/Boerenkrijglaan met karakteristieke afgeschuinde hoektravee.

Op het einde pleinvorming met een monument voor de politieke gevangenen, gesigneerd J.C.G. Jacobs en onthuld in 1955.

• VOS P., Westerlo, Parel van de Kempen (Vlaamse Toeristische Bibliotheek), Gegevens verstrekt door de gemeentelijke Cultuurdienst.
  • Westerloo, Brochure Jos Sterckx, Westerlo, circa 1908, p. 79, Gegevens verstrekt door de gemeentelijke Cultuurdienst.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita