Schomminkelstraat

Beschrijving

Aan tweesprong met Bellestraat, driehoekig pleintje met armpomp; aan achterzijde: bergstenen kapelletje als herinnering aan de bevrijding van Westouter door Eerste Poolse Pantserdivisie op 6 september 1944.

Rondboognis waarin halfverheven reliëf (keramiek) met voorstelling van zogenaamde "Zwarte Madonna", werk van Poolse beeldhouwer Bruno Recki, die als soldaat de bevrijding meemaakte. Eronder, gedenkplaat met opschrift: "Aan onze Lieve Vrouw van Czestochowa uit dank voor onze bevrijding september 1944", gevolgd door Poolse vertaling.

Ervoor, zitbank tegen bergstenen muurtje met gemeentewapen en richtingwijzer "Heem Monsalvaet" en "Rode en Zwarteberg" van keramiek.