Planciusplein

Beschrijving

Rechthoekig plein gedomineerd door de centrale Sint-Jan-Baptistkerk met omringend kerkhof onder meer Engelse militiare begraafplaats, afgezet met omheiningsmuurje en door lugustrumhaag; ten oosten van de kerk, gedenkteken van de vermaarde aardrijkskundige-mathematicus Pieter Platevoet (Dranouter 1552-Amsterdam 1622). Ten noordwesten, oorlogsmonument. Uitvalswegen in de hoeken. Enkele dorpswinkels. Doorsnee- dorpsbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen) onder meer geknikt. Voornamelijk uit het begin van de jaren 1920 zie onder meer nummer 40 met jaarsteen 1921. Rode baksteenbouw; gele baksteen voor sierelementen. Voorts, afgeschuinde hoektravee (nummer 40), middenrisaliet uitlopend op trapgevel (nummer 4), licht overkragende trapgevel (nummer 41), dakvensters met inzwenkende belijning of klokgevel (nummer 30, 23). Enkele vernieuwde gevelparementen (nummer 10- 11).