Markt (Nieuwkerke)

Beschrijving

Van oudsher marktplaats van het lakencentrum, zie de in 1822 afgebroken hal ten westen van de kerk. Thans administratief, zie voormalig gemeentehuis en voornamelijk commercieel centrum, zie herbergen, winkels en bankinstellingen.

Groot rechthoekig plein met gekasseide parkeerplaats ten westoostzijde gedomineerd door Onze-Lieve-Vrouwekerk met omhaagd kerkhof. Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog ten westen van de kerk; rechts ervan Heilig Hartbeeld op natuurstenen sokkel.

Noordoost-, noord-, west- en zuidzijde getypeerd door aaneengesloten bebouwing; onbebouwde terreinen en losstaande huizen aan zuidoost- en oostzijde. Doorsnee- wederopbouwarchitectuur bestaande uit breedhuizen en één diephuis (nummer 77) van één à twee bouwlagen onder zadeldaken, onder meer enkele geknikt. Gedateerd 1923 (nummer 39-41) en 1933 (nummer 17); een tweetal gesigneerd onder meer nummer 11-13-15 en nummer 45. Verscheidene éénheidsontwerpen: nummer 5-7, nummer 11- 15, nummer 23-27, nummer 39-41. Voornamelijk lijstgevels, enkele trap- (nummer 13, 17) en tuitgevels (nummer 16).