Dadizelestraat

Beschrijving

Wegdek met centrale, gekasseide strook, afgezoomd door breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, in doorsnee-wederopbouwstijl. Aan het kruispunt bij de Hoen- en Nieuwstraat: twee tegenover elkaar gelegen hoekhuizen, voornamelijk getypeerd door afgeschuinde hoektravee met deur onder gebogen overstek; nummer 29 met getoogde muuropeningen en geknikt zadeldak; nummer 46-48 onder afgewolfd zadeldak, aflijnende tandlijst en overstek met geschilderde afbeelding van heks met bezems.

Nummer 110-116: laag rijtje arbeiderswoningen volgens spiegelbeeldschema naar ontwerp van architecten J. Marstboom en L. Janssens (Menen) van 1923; vier enkelhuisjes van elk twee traveeën onder doorlopend geknikt zadeldak (mechanische pannen) voorzien van dakkapellen. Aflijnend bakstenen boogfries op consooltjes, meermaals voorkomend als gevelbelijning van huizen in betreffende straat, zie onder meer nummer 62 en 111. Laatst genoemde, zogenaamd "Sint-Hubert", herberg met cichorei-ast links naar ontwerp van architecten J. Marstboom en L. Janssens (Menen) uit de jaren 1920, gelegen aan het kruispunt met de Kleine Passendalestraat, in de wijk genaamd de "Molenhoek".

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 12897, 13149.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine