Molenstraat

Beschrijving

Vanaf Steenakker, over de spoorweg afbuigend naar de Spelden-/ Geluwestraat. Winkelfunctie geconcentreerd tussen Steenakker en spooroverweg. Voorts, gevarieerde woonfunctie met voornamelijk arbeiderswoningen naar straatuiteinde toe.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à drie bouwlagen onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Heterogene gevelwanden zowel met eclectische, onder meer nummer 1, 3, als modernistische inslag onder meer nummer 4, 20-24.

Nummer 18-20, gesigneerd E. Vanriet; nummer 20 met art-deco-deuromlijsting.

Nummer 93-99, 103-105: lage eenheidsbebouwing met arbeiderswoningen naar ontwerp van architect C. Devriese (Wervik) van 1920.

Relatief weinig vernieuwde gevelparementen en nieuwe bouw.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6068.