Menenstraat

Beschrijving

Gedeelte van de "steenweg" Ieper - Menen - Kortrijk. Zuidoostelijke uitvalsweg, vanaf de dorpskom (Vrouwstraat) richting Menen; recht tracé.

Overwegend lintbebouwing met burgerwoningen en enkele winkels; verder buiten de dorpskom, gevarieerde functie typerend voor een uitvalsweg, zie garage met benzinepomp, recent grootwarenhuis ter hoogte van afhankelijkheden van gesloopt herenhuis (nummer 27-29), nieuwe villabouw,...

Basisbebouwing: breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen (mechanische) zadeldaken, uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw en de jaren 1920- 1930.

Doorsnee-architectuur - onder meer wederopbouw in de lijn van de 19de-eeuwse dorpsbebouwing. Bebouwing uit het einde van de jaren 1920 - begin 1930 onder modernistische invloed zie onder meer nummer 25 met traditionele opstand doch modernistische detaillering, nummer 28 met uitgebouwde halfronde trappenkoker onder plat dak.

Meer oorspronkelijke bebouwing aan de "steenweg": een wegkapel aan de grens met Menen en de ertegenover gelegen hoeve nummer 127 zogenaamd "De drie eiken" met losse bestanddelen grosso modo wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog echter met deels bewaard 18de-eeuws boerenhuis - onder meer zijpuntgevels met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken - voorzien van gevelsteen "Anno 1760" in de erfgevel; eertijds eigendom van het Sint-Janshospitaal te Wervik. Ten westen van deze hoeve: Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

• HUYS E., Geschiedenis van Geluwe, derde aangevulde uitgave ingeleid door N. MADDENS en bijgewerkt door D. DECUYPERE, Tielt, 1977, p. 51.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine