Kasteelstraat

Beschrijving

Tussen Magdalenastraat en Barrièrestraat; verder naar Komenwegelke. Verbredend richting Barrièrestraat tot het Frederiksplein, een beboomd drichoekig grasperk met twee kanonnen "Clerfayt" en "Waldeck" waartussen het V.T.B.-gedenkteken (1971) voor prins Frederik van Oranje-Nassau (1774-1799) met medaillon en borstbeeld door beeldhouwer W.A. Verbon (Rotterdam); in de veldslag van 13.9.1793 werd de prins te Wervik gewond, zie verklarende opschriften.

De straat dankt haar naam aan het kasteel dat industrieel Paul Ferrant-Dalle er in 1908 liet bouwen en waarvan de omheiningsmuur en de voormalige conciërgewoning bewaard bleven (zie nummer 25).

Woonfunctie; voornamelijk burger- en arbeiderswoningen. Laatst genoemde onder meer ter hoogte van vroeger kasteeldomein. Ook twee Mariakapellen.

Basisbebouwing: rijhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), uit de jaren 1920-1930. Interbellumarchitectuur zowel historiserend (onder meer nummer 26-30; "Anno Domini 1934") als met art-deco  en modernistische inslag. Voorts, recentere villabouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine