Westvleterendorp

Beschrijving

Belangrijkste dorpsstraat, ten noorden ter hoogte van de kerk, pleinvormend, verder in zuidelijke richting tot aan het kruispunt bij de Krombekestraat, uitlopend tot straat met bochtig tracé.

Oostwand van het plein gedomineerd door parochiekerk met omringend kerkhof, waarvoor standbeeld voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog; achterliggend Belgisch militair kerkhof. Doorsneebebouwing bestaande uit: burgerhuizen, enkele winkeltjes; voormalige herbergen van het type afspanning onder meer nummer 7 met staltravee links, en nummer 8 met beschilderde puilijst. Nummer 54: hoekhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met afgeschuinde hoektravee onder overstek, bij de Krombekestraat, zogenaamd "Station de tram", zie verweerd opschrift in de linker zijgevel verwijzend naar de voormalige buurtspoorweg Diksmuide-Westvleteren-Poperinge. Ertegenover, analoog hoekhuis zogenaamd "In de zwaan bij Leon Verstraete - Vandaele Koopman" zie geschilderd opschrift op de puilijst (Westvleterendorp nummer 2). Nummer 36: midden de weide gelegen, 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, toegankelijk via gietijzeren hek geflankeerd door twee linden. Voorts, lijstgevels van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), uit de 19de en de 20ste eeuw. Nummer 38, gedateerd 1879 door middel van uitstekende gele baksteenkoppen in de rechter zijgevel. Nummer 41: gevelparement van geglazuurde tegels (wit + groen) afgelijnd door middel van kordon met faïencetegels met art-nouveauiinslag. Nummer 43, 45: beraapte lijstgevels met muuropeningen in een geriemde omlijsting met sluitstenen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine