Valkestraat

Beschrijving

Tussen de Ieperstraat en de Bruggestraat. Recht verbindingsstraatje ten oosten van de Sint-Janskerk, ontstaan in de loop van de economische groeiperiode van de 13de-15de eeuw. De westelijke straatzijde is onbebouwd ter hoogte van het voormalige Sint-Janskerkhof. Twee 19de-eeuwse woningen gebouwd op het in 1784 (edict Jozef II) verkavelde noordelijke kerkhofgedeelte aansluitend bij de Bruggestraat, werden in 1986 gesloopt.

Woonfunctie met burger- en arbeidershuizen. De basisbebouwing bestaat uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw.

Sobere 19de-eeuwse lijstgevels, onder meer met houten kozijnconstructies voor vensters en deuren (nummer 25, 33). Het gesloopte lage hoekpand bij de Bruggestraat bezat dezelfde typologische kenmerken, en een geknikt zadeldak voorzien van twee rondbogige dakkapellen met vorkverdeling.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, zie onder meer nummer 15 met getoogde muuropeningen in vlakke omlijsting van rodere bakstenen, en nummer 29 met faiencetegels voorzien van leliemotief op de borstwering.

Nieuwe bouw is te vinden op de nummers 11, 13 en 17.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine