Westouterseweg

Beschrijving

Gehucht Brabant ter hoogte van de grensscheiding met Westouter (Heuvelland). Bestaat onder meer uit enkele lage woningen (nokrichting parallel aan de straat) en herbergen van het type afspanning 'De Hertog' (nummer 27) en 'Hof van Commerce' (nummer 53), uit de 19de eeuw, echter meestal met aangepaste muuropeningen. Nummer 23 kan gedateerd worden in 1898 door de uitstekende baksteenkoppen in beide zijgevels. Nummer 25, ''t hommelhof', is een voormalig wijkschooltje met kapel uit de 20ste eeuw. Vroeger bevond zich hier ook de 'Hoge Graevemolen', een open houten staakmolen op terp (Vander Maelenkaart 1840-1845). Deze werd naar verluidt afgebroken aan het eind van de jaren 1920 en vervangen door een nieuwe maalderij, later omgebouwd tot woonhuis (Westouter, Brabantstraat nummer 4a). De behouden molenbenaming komt onder meer terug in de herberg 'Hoge Graeve' (nummer 57) op de hoek bij de Brabantstraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine