Prof. Rubbrechtstraat

Beschrijving

Genaamd naar Oswald Rubbrecht, hoogleraar tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Gent (R.U.G.), afkomstig van Roesbrugge.

Dé dorpsstraat, gelegen tussen de IJzer en de Weggevoerdenstraat. De straat kent een licht gebogen tracé en openheid in de oostelijke zijde als gevolg van het Roesbruggeplein. Ze wordt gekenmerkt door een doorsnee-lintbebouwing: 19de-eeuwse lijstgevels, veelal met vernieuwd gevelparement, naast nieuwe bouw, van één tot twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (soms mansarde-) in rode en/of gele baksteen. Soms beraapte gevels, zoals bij nummer 9, 23, 77 en 81. Nummer 11, met heden een nieuw parement, gaat volgens een oude foto terug op een kern van 1808. Enkele imposante, meer grootschalige gebouwen zijn te vinden op nummer 17 'Stadhuis' en nummers 25 en 27. Daarnaast, twee alleenstaande 19de-eeuwse schooltjes op nummer 58 en 97; laatstgenoemde is opgetrokken in een eclectische stijl eigen aan de streek.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine