Alexisplein

Beschrijving

Rechthoekig plein ten oosten van het Provenplein, ten westen van de Haringebeek. Centraal gelegen Sint-Victorkerk, middenin een omhaagd kerkhof, met een aflijnende geasfalteerde weg rondom. Ten noordoosten van de kerk situeert zich een klooster met dorpsschooltje. Ten oosten bevindt zich de oorspronkelijk omwalde pastorie. Ten zuidoosten ligt een oorspronkelijk omwalde hoeve met oude 18de-eeuwse kern. De noordelijke en zuidelijke zijde zijn afgezet door doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Arbeiders- en burgerhuizen van één of twee bouwlagen onder zadel- en mansardedaken (nummer 9-13), vaak met recentere aanpassingen zoals vernieuwde gevelparementen. Nummer 13 is een arbeidershuisje met rechthoekige muuropeningen onder een ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten en boogvelden met blauwe en witgeglazuurde bakstenen. Behouden 19de-eeuwse kozijnvensters zijn te zien bij nummers 1-2-7 en 9.

De westelijke zijde omvat voornamelijk recentere gebouwen; bijgebouwen van de rijhuizen uitziend op het Provenplein, onder meer een behouden dwarsschuur onder pannen zadeldak met beschilderde horizontale plankenbeschieting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine