Abeelseweg

Beschrijving

Deels met linden afgezoomde weg naar het Frans-Belgisch gehucht Abele met Belgische douanepost, ten noorden van en grosso modo parallel met de Vleterbeek. Opvallend in het landschap zijn de nog talrijke hopvelden. Mooi perspectief in zuidelijke richting op de Catsberg (Frankrijk) vanaf de glooiing vóór Abele, ter hoogte van de voormalige houten staakmolen, de 'Abelemolen' of 'Henzelsmolen' (1774).

Boerenhuis van 1771 in vakwerkbouw, horend bij de hoeve 'Het Paddekot' (nummer 167) te Abele, in 1977 afgebroken en heropgebouwd in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

De basisbebouwing dateert vooral uit de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Vanaf de ringlaan (Westlaan-Zuidlaan) tot aan het kruispunt bij de Lenestraat is er een onderbroken lintbebouwing van één à twee bouwlagen, met onder meer arbeiderswoningen, enkele herbergen en een maalderij (nummer 140-144); ook losse nieuwbouw. Voorts bevindt zich hier verspreide bebouwing, onder meer een voormalige steenbakkerij (nummer 97-99), enkele boerenarbeiderswoningen, het schoolgebouw van Abele uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummer 238), en hoeven met losse bestanddelen waarvan het boerenhuis doorgaans aanleunt bij het langgestrekte type.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine