Markt

Beschrijving

Vierhoekig marktplein gedomineerd door centraal gesitueerde kerk, midden een omhaagd en met linden omzoomd grasperk; omgevende straten - aan oostelijke en zuidelijke zijden gekasseid, aan noordelijke en westelijke zijden geasfalteerd - uitlopend op de vier windstreken. Ten oosten van kerk, waar zich voor de Eerste Wereldoorlog een kiosk bevond, gekasseide parkeerruimte met bronzen Heilig Hartbeeld op arduinen sokkel, voorzien van volgende inscriptie:

"Langemarck aan het H. Hart. Aandenken aan familie... en al de parochianen". Ten westen van kerk, natuurstenen monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers van 1914-1918, met voorstelling van soldaat, de handen rustend op de geweerloop.

Aflijnende lintbebouwing uit de jaren 1920: twee bouwlagen tellende bakstenen breedhuizen onder pannen zadeldak, vaak met reminiscenties aan de regionale, neo-Vlaamse-renaissancestijl, zie het gebruik van trapgevels, getrapte dakvensters en vensterboogvelden - al dan niet met specifiek metselverband als visgraat- en blokverband - onder meer nummer 10, 11, 17, 20, 22, 24, 27, 29. Voorts, doorsnee-wederopbouwarchitectuur waarvan reeds meerdere met vernieuwd gevelparement, en nieuwe bouw, voornamelijk aan noordzijde. Openheid in laatst genoemde tengevolge Kasteelstraat, leidend naar voormalig kasteel, thans gemeentehuis. Lokalisatie van meerdere herbergen onder meer op hoekpercelen zie "café Casino", met afgeschuinde hoektravee en "Munchenhof", door haar beschildering in pseudo-vakwerk verwijzend naar de Normandische bouwtrant, voor de Eerste Wereldoorlog zogenaamd "St.-Jorishof", afhankelijk van de toen iets verder op de Markt gelegen "Sint-Jorisbrouwerij". Nummer 12, zogenaamd "Café de Zwaan" met bolbaan.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

In de latere middeleeuwen was Langemark, in dezelfde economische stimulans als Nieuwkerke, een belangrijk weefcentrum. In concurrentie tot de oude lakencentra Ieper, Brugge, Gent werd er een goedkoper (zwaarder) laken geweven. Na de Eerste Wereldoorlog is met een nieuwe rooilijn de kant van de pastorie rechtgetrokken, zodat thans de voorgrond van de oude lakenhalle/pastorie onder de straat ligt. De indeling van het vroegere marktplein is ongeveer nog net zoals het vandaag bij ligt, thans omringen 51 lindebomen het plein. Het centraal gelegen middeleeuws kerkgebouw, de omliggende configuratie van straten en dienstgebouwen getuigt van enige ruimtelijke planning en ordening.
  • Archief van de Kasselrij Ieper, nummer 10 - 5de reeks.
Auteurs : Menu, Guy