Brugseweg (Langemark)

Beschrijving

Lange baan die vertrekt vanuit Ieper in noordoostelijke richting en daarbij Langemark-Poelkapelle volledig doorkruist. Het gehucht Sint-Juliaan is een klein straatdorp aan deze baan op grondgebied Langemark, met typerende lintbebouwing in doorsnee-wederopbouwarchitectuur van de jaren 1920, vaak met vernieuwd gevelparement, naast nieuwe bouw. Lijstgevels van één à twee bouwlagen - soms recent verhoogd met één verdieping - onder pannen zadeldak.

Aan de straatbocht en kruispunt met de Sint-Juliaanstraat, neogotische kerk middenin het groen, met voorliggend gekasseid pleintje (parking). Oorlogsmonument: arduinen postament met voorstelling van helm, twijgen en kruis boven opschrift "Sint-Juliaan aan zyne gesneuvelde helden". Achter het monument is een vredeseik aangeplant. Inplanting van pastorie, zusterhuis en schooltje, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van kerk, aan Sint-Juliaanstraat. Recente, losse bebouwing aan deze straat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine