Veurnseweg (Brielen)

Beschrijving

Verbindingsbaan Ieper-Veurne. Dé dorpsstraat van Brielen, ter hoogte van het centrum gekenmerkt door een lintbebouwing bestaande uit burger- en arbeidershuizen en één enkele hoeve (nummer 217; nokrichting loodrecht op de straat) in een doorsnee wederopbouwstijl uit jaren 1920-1925: voornamelijk rood bakstenen lijstgevels tot twee bouwlagen onder pannen zadeldak, onder meer geknikt. Openheid in oostzijde ter hoogte van kerk met omringend kerkhof en aanpalende Kerkweg, uitlopend op voormalig tramstationnetje (stelplaats?) en neogotische kapel.

Traditioneel schoolgebouw tegenover de herberg zogenaamd "Het gouden hoofd" (nummer 205). Links van laatst genoemde, doodlopend steegje (loodrecht op de Veurnseweg), aan weerszijden afgezet met lage arbeiderswoningen onder zadeldaken (nummer 195-203; dubbelhuisjes; getoogde beluikte muuropeningen op bakstenen onderdorpels; hanggoten). Deels ingebouwd bakstenen Mariakapelletje met opschrift "O.-L.-Vrouw troost in nood" bij het noordelijk uiteinde van de oostelijke straatzijde. Voormalig gemeentehuis, onderwijzerswoning en schoolgebouw met ommuurde speelruimte, op de hoek bij de Brielensestraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine