Geografisch thema

Slachthuisstraat

ID
3972
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3972

Beschrijving

Tussen Diksmuidestraat en Veemarkt. Voor de Eerste Wereldoorlog Sint-Maartensnieuwweg genoemd. Huidige benaming wijst op het slachthuis sinds 1861 gelegen aan het westelijk straatuiteinde en als visuele afsluiting fungerend van de Veemarkt.

Straat oorspronkelijk aan de binnenzijde en parallel met de noordelijke vestingmuur tussen de Diksmuide- en de Boezingepoort. Zuidelijke straatzijde tussen de Blauwe Lelie- en Brakkestraat naar de Surmont de Volsbergestraat, voormalige vestigingsplaats van het Sint-Christinabegijnhof, oorspronkelijk extra muros gelegen maar hier overgebracht na het beleg van 1383; latere fusie met de andere Ieperse begijnhoven. Bestond uit twee rijen huisjes respectievelijk ten westen en oosten van een plein met centraal de georiënteerde begijnhofkapel; toegang via het Begijnhofstraatje vanuit de Surmont de Volsbergestraat. Gebouwen in 1798 verlaten en in de loop van de 19de eeuw respectievelijk benut als bejaardentehuis en rijkswachtkazerne (tot de Eerste Wereldoorlog).

Wederopbouw grosso modo met behoud van vooroorlogs, licht gebogen straattracé. Sociaal gevarieerde woonfunctie.

Basisconcept: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak, uit de jaren 1920, 1930. Laatst genoemde voornamelijk te situeren ter hoogte van het voormalige Sint-Christinabegijnhof. Ook nieuwe bouw, onder meer een vijf bouwlagen tellend appartementsgebouw op de hoek bij de Kaaistraat (nummer 43) van waar af perspectief op de westtoren van de Sint-Maartenskerk.

Voorts, nog een dieper in gelegen semi-permanente woning (nummer 20).

Zogenaamd "wederopbouwstijl" met eenvoudige eclectische vormentaal. Meerdere eenheidsbebouwingen onder meer nummer 11-13, 29-31, 33-35, 37-41; nummer 44-46 met houten Mariakapelletje en gesigneerd in de plint "E. Van Houdenhove - Architecte - Menen" (links) en "Jules Arco - Entrepreneur - Waterloo" (rechts).

Nummer 25, 27, 56 met lichte modernistische inslag, uit de jaren 1930.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Directeurswoning van het slachthuis

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing

  • Omvat
    Noodwoning

  • Omvat
    Vier burgerhuizen

  • Is deel van
    Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Slachthuisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3972 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.