Oude Houtmarktstraat

Beschrijving

Tussen de Diksmuidse- en Korte Torhoutstraat. Eertijds plaats van de beestenmarkt, sinds 1663 van de houtmarkt; toen deze in de 18de eeuw verhuisde naar de Surmont de Volsbergestraat, kreeg de straat het toevoegsel "Oude" Houtmarktstraat. Smalle, gebogen straat. Dominerende woonfunctie, te zien aan rijbebouwing met kleine en middelgrote burgerhuizen, onderbroken door tuinmuren.

Basisconcept: breedhuizen van twee bouwlagen onder zadel- of mansardedak, soms in combinatie met een topgevel, uit de jaren 1920. Verschillende eenheidsbebouwingen. Bouwmaterialen: baksteen; plint of sokkel vaak van arduin en/of Atrechtse zandsteen.

Dateringen door middel van gevelstenen: 1921 (nummer 4), 1923 (nummer 2). Doorsnee-wederopbouwarchitectuur met eclectische vormentaal gedomineerd door stijlelementen ontleend aan de gotiek en lokale renaissancestijl, zie onder meer de verankerde, getrapte dakvensters of -risalieten (nummer 4, 6), de korf- en/of tudorbogige vensternissen met maaswerk (nummer 4) of metselmozaïeken (nummer 20), de gebogen of driehoekige frontonbekroning van muuropeningen (nummer 6). Voorts ook ontleningen aan de lokale 18de-eeuwse architectuur, zie pilastergevel met bekronende klokgevel van nummer 2 en het middenrisaliet (poort) uitlopend op driehoekig fronton met oculus bij de eenheidsbebouwingen nummer 31-33. Nummer 9-11, met art-decogetinte, gietijzeren balkonleuning.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine