Maloulaan

Beschrijving

Tussen Maarschalk Haiglaan en Colaertplein. Rechte, brede straat aangelegd tussen circa 1893 en 1902 na het slechten van de westelijke vestingmuur en het dempen van de aansluitende Boterplas, in het kader van de uitbouw van het Stationskwartier (zie Colaertplein). Genoemd naar de verdienstelijke Ieperse familie Malou.

Wederopbouw met behoud van vooroorlogs straattracé, pandenindeling, woonfunctie met heren- en burgerhuizen en vestigingsplaats van school (nummer 2). Specifiek boulevard-uitzicht met smal wegdek ten voordele van brede stoepen beschaduwd door bomen, en kasseibestrating sindsdien echter verdwenen zie huidige verkeersfunctie als uitvals- en ringweg.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak, soms in combinatie met een topgevel, uit de jaren 1920.

Bouwmaterialen: baksteen, geglazuurd en met faïencetegeltableaus bij nummer 29; ook enkele gecementeerde gevels (nummer 35, 37, 39). Plint of sokkel vaak van arduin en/of Atrechtse zandsteen. Gebruik van simili- en/of Euvillesteen onder meer voor vensterkruisen en parement. De zogenaamde "wederopbouwstijl" is eclectisch, en vaak met dezelfde historiserende reminiscenties (gotiek, lokale renaissancestijl) als de vooroorlogse architectuur in zogenaamde "Vieux-Neuf"-stijl, de favoriete bouwtrant van het toen in opbouw zijnde stationskwartier. Doorgaans bewaarde bouwaanvragen.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 48, 49.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine