Frenchlaan

Beschrijving

Tussen de Menensepoort en het kruispunt Zonnebeekse-/Meenseweg/Basculestraat. Licht klimmende en gebogen straat; definitieve aanleg vermoedelijk daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw, na de ontmanteling van de buitenversterkingen. Genoemd naar veldmaarschalk Lord French, leider van het "British Expeditionary Corps" tot januari 1916.

Gevarieerde functie typerend voor een uitvalsweg: enkele herenhuizen (nummer 1, 2, 15), voornamelijk middelgrote en kleine burgerwoningen, winkers onder meer een bakkerij en een beenhouwerij, een steenhouwerij (nummer 42) zie de nabijheid van het stedelijke kerkhof aan de Zonnebeekseweg, een garage met benzinepomp, en een voormalig hotel (nummer 10-12).

Rijbebouwing met breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadeldak onder meer geknikt, of mansardedak, voornamelijk uit de jaren 1920. Nummer 21 echter alleenstaand; beboomde voortuin van de straat afgesloten door middel van hek tussen bakstenen pijlers.

Bouwmaterialen: baksteen; plint of sokkel vaak van arduin. De zogenaamde "wederopbouwstijl" is eclectisch; nagenoeg geen samenhang in de ontleende stijlelementen. Wel eenheidsbebouwingen zie onder meer nummer 1-13 met herenhuis en kleine burgerwoningen, naar ontwerp van architect Oscar Hallaux (Brussel) van 1921; typerende tuitgevels voor de dakvensters, afwisselende rechthoekige, rondbogige of korfbogige muuropeningen, panelen op de borstwering met metselmozaïek (nummer 3-13), en erker ter hoogte van de afgeschuinde hoektravee van nummer 1.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1302.
  • Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 50.