Markt

Beschrijving

Op een heuvel van 22 m hoogte, midden de verheven dorpskern gelegen ovaal plein van waar straalsgewijze vijf straten vertrekken. Centraal ingeplante parochiekerk. Uitbreiding van het plein aan de Westelijke zijde na de Eerste Wereldoorlog, door sloping van de huizenrij tussen Kerkstraat en Kleitstraat, gevolgd door de bouw van een nieuw gemeentehuis (1923) tegenover de kerk. Pleinwanden vroeger bestaande uit 19de-eeuwse burger- en herenhuizen, de meeste na de Eerste Wereldoorlog aangepast of recenter vervangen door nieuwbouw.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.