Vellare

Beschrijving

Grensstraat ten noordwesten van de dorpskom naar Zomergen. In A. Sanderus vermeld als "heyrwech naer Somergem". Maakte eertijds deel uit van de oude handelsweg van Gent naar Brugge. De stenen korenwindmolen aldaar werd in 1911 afgebroken.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen 1961, Tweede band, Gent, 1962, p. 116.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen