Liefkensweg

Beschrijving

Doodlopende straat, vroegere trekweg, met landelijke bebouwing aan de oever van de Lieve, de oostgrens van de gemeente. Enkele huisjes tussen het voormalige kasteeldomein Van Loo (Bierstal) en de Lieve werden in de 19de eeuw gebouwd door de kasteelbewoners. Volgens de kaart van Benthuys van 1726 bevond zich hier "het oudt rabot" op de Lieve. Dit rabot zogenaamd "Zoete Moeie" werd reeds vermeld in 1379.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 374.
  • ANDRIES A., De Lieve aan het rabot Zoete Moeie te Lovendegem, (Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, VII, 4, 1993, p. 145-155).
  • HEINS A., Vieux coins en Flandre, Gent, 1903-04.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen