Larestraat

Beschrijving

Loopt in het verlengde van de Appensvoordestraat, parallel met de de Brugse Vaart naar de Vaartstraat. Een fraaie kapel bevindt zich op de hoek met de Kasteeldreef, wordt in kaart gebracht in de 18de eeuw aan de overkant van de straat, volgens kadastergevens uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Witgeschilderde bakstenen kapel op gepikte plint met rechthoekig grondplan afgedekt met zadeldak voorzien van windveren. Rechthoekige deur met schouderboogvormige waaier. In de zijgevels mijterboogvormige venstertjes. Achtergevel beschilderd met imitatie-venster. Binnen, verguld retabel in barokstijl met beeld van Maria met Kind.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1834.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De kapel werd volledig vernield door een ongeval in 2009. Eind 2012 werd ze heropgebouwd naar oorspronkelijk model.

• SCHEIR O. 2012: Vernielde kapel Larestraat volledig heropgebouwd [online], http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20121209_00396590 (geraadpleegd op 3 maart 2017).
Auteurs : Verhelst, Julie