Kasteeldreef

Beschrijving

De circa 900 meter lange Kasteeldreef te Lovendegem is een deels gekasseide straat, afgezoomd met twee dubbele rijen opgaande zomereiken (Quercus robur). Sanderus vermeldt deze dreef als "dreve tot de nieu vaert", in noordwestelijke richting leidend van de Brugse Vaart, met de verdwenen Lovendegembrug, naar het kasteel van Lovendegem. Halverwege, op de hoek met de Kerkstraat, bevinden zich het gemeentehuis en het nieuwe kerkhof, aangelegd in 1897. De Kasteeldreef eindigt in de Warandestraat. De dreef bij het kasteeldomein is reeds herkenbaar op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778), hoewel de nog bewaarde bomen recenter zijn aangeplant. Een deel van de beplanting is vervangen door jonge exemplaren.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000471, Kasteeldreef (VANWALLEGHEM R., 1978).
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Cox, Lise; Vanwalleghem, R.