Bierstal

Beschrijving

Straatnaam verwijzend naar een fort en een zogenaamde "bierstal" van de soldaten van de Oudburg op de Kale in de 16de eeuw. Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de gemeente, thans grotendeels ingenomen door een villaverkaveling. Leidend van de voormalige "Bierstalbrug" naar Kuitenberg, ongeveer parallel aan de Grote Baan.

De zogenaamde "Bierstalbrug", eerst over de Kale en later het Kanaal Gent-Brugge (of Brugse Vaart), werd reeds vermeld eind 16de eeuw. De laatste vakwerk-draaibrug, gebouwd na de verbreding van de Brugse Vaart in 1904-05, werd in 1973 vervangen door een nieuwe vaste brug iets verderop.

Voorheen waren in het gehucht Bierstal twee buitenplaatsen, één ervan werd in 1933 vervangen door een nieuw kasteeltje (zie Grote Baan nummer 18). Van het vroegere omgrachte landhuis zzogenaamde "Kasteel Bierstal" (nummer 41) rest nog een fraaie gietijzeren afsluiting over de omwalling en dito trek tussen gecanneleerde znilen met bronzen bolbekroning. Het neoclassicistische kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw ter vervanging van een ouder kasteeltje met behoud van het dienstgebouw naast de ommuurde moestuin en de omgrachting. Het in 1950 door brand vernielde kasteel werd vervangen door een uitgesproken modern landhuis (nummer 39) opgetrokken uit cederhout in 1975-76 naar ontwerp van architecten J. Baele en P. Van Besien. De verdwenen dienstwoningen met stallen waren ondergebracht in een mooi eclectisch gebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Pauwels (Brussel) in opdracht van Jules Van Loo, opgetrokken in de stijl van een landhuis. Ten oosten in het park bleven ook nog de muren van de moestuin en een grote serre bewaard.

Op de linker straatkant, klein bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapelletje onder zadeldak met houten kruis beschaduwd door een linde. Volgens twee ingemetste herdenkingsstenen onder en boven de beeldnis werd de kapel gesticht in 1734 door de Alexiaan of Cellebroeder Br. Joannes Dobbelaere, hier geboren in 1698. Naar verluidt vernield tijdens de schoolstrijd in 1879 en hersteld door de familie Roels. Thans met eenvoudig plaasteren Mariabeeldje achter ijzeren deurtje.

• Rijksuniversiteit Gent, Kaartenzaal, Verkoopsaffiche.
  • COPPENS R., De kapel van een cellebroeder in Lovendegem, in "Ons Meetjesland", XVI, 4, 1983, p. 184-186.
  • DE VOS A., Op historische verkenning door Lovendegem, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, II, 3, 1988, p. 118.

Auteurs: Lanclus, Kathleen