Urseldorp

Beschrijving

Voorheen Plaatse genoemd. Eigenlijk dorpscentrum rondom de parochiekerk Sint-Medardus. Oorspronkelijk met omringend kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet, verdwenen bij de verbredingswerken aan de Eekloseweg in 1966. Ten oosten palend aan het kerkhof stond tot circa 1928 het zogenaamde "Ghiselhuus" of Gijzelbuis, schepenhuis met herberg, tot 1727 eigendom van het ambacht Ursel, nadien privéwoning van griffier De Graeve, van de straat afgesloten door een lage bakstenen muur, thans vervangen door een villa in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Ten zuiden lag het oude "Hof ter Walle", verdwenen door het trekker van het nieuwe tracé van de baan Aalter-Eeklo in 1966 waardoor het dorpscentrum onherroepelijk verminkt werd. Verder nog deels behouden oude bebouwing, voorheen talrijke herbergen, thans met veelal aangepaste pui (onder meer nummer 3 met zichtbare oude kern in zijaandaken met vlechtingen en beraapte bovenverdieping met omlijste vensters en nummer 22, de oude herberg "A la belle vue").

Op de hoek met de huidige Rozestraat (de oude Gentweg) werd het oude gemeentehuis, zogenaamd "Secretarij, Gemeente-Huis Logement -Tramstatie - In 't Huis van Commune logeert men" circa 1909 vervangen door het nieuwe gemeentehuiscomplex.

• RYSERHOVE A.-VANDEVEIRE J., Oud Ursel, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 24, 1973, p. 247, 258-259.