Oude Veldstraat (Zaffelare)

Beschrijving

Oorspronkelijk tot 200 m brede en 4 kilometer lange beboomde dries met recht op vrijgeweide op een natuurlijke verhevenheid zogenaamd "Odevelde". Zuidelijke grensstraat van Zaffelare met Lochristi en Zeveneken en vroegere grens tussen de bezittingen van de Gentse Sint-Pietersabdij en Sint-Baafsabdij. Belangrijk als vroeg ontgonnen gebied en woonkern ontstaan voor de eigenlijke dorpsstichting in het centrum van Zaffelare (zie dorpsinleiding). Het belang van deze woonkern bleek vroeger uit de aanwezigheid van twee windmolens en de standplaats van de wip van de Sint-Sebastiaansgilde. Sinds begin 20ste eeuw raakte ook de middenweg van deze dries ingenomen door huizenbouw zodat er twee parallelle straten ontstonden. Om verwarring te voorkomen kregen gedeelten van de Oude Veldstraat een nieuwe benaming: Beeweg, Kapelstraat en Persijzerstraat.

Bij het begin van de straat op de hoek met Kapiteinsstraat, Verleydonckstraat en Hoekskensstraat (Lochristi) staat een kruisbeeld opgericht in 1949: gewit Christusbeeld door beeldhouwer Potau aan betonnen kruis op rechthoekige hardstenen sokkel met vooraan een witmarmeren plaat voorzien van het opschrift "Geloofd zij Jezus Christus".

• PUIMEGE G., PUIMEGE G., Lenen, Laatschappen, Vrij-eigendommen Te Zaffelare, in Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek X, 1972, p. 65-66.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke