Meersstraat

Beschrijving

Eén van de oudste straten van Wachtebeke vermoedelijk daterend uit de 13de eeuw. Onderdeel van de weg van het Dorp van Wachtebeke naar Zaffelare aangelegd op een dam. Zuidwaarts voerende straat over de Moervaart tot de Zwarte Beek. De Overledebrug is één van de twee bruggen op Wachtebekes grondgebied over de Moervaart. Gebouwd circa 1945 ter vervanging van de tijdens de Tweede Wereldoorlog vernielde vroegere brug. IJzeren balansbrug met portaal en bovenbouw met contragewicht. Ter hoogte van Overledebrug, typische 19de-eeuwse bebouwing waarvan functie (herberg onder meer nummer 33, zogenaamde "'t Loze Vissertje" en nummer 50, zogenaamd "'t Brughuis", olieslagerij bij nummer 56) getuigt van het bestaan van een aanlegplaats en vroegere handelactiviteit. Een aan de Moervaart palende voormalige overslagschuur voor kolen en kalk (achter nummer 50) werd recent vervangen door een nieuw gebouw.

Aan de noordelijke oever van de Moervaart bleef een gietijzeren ronde meerpaal bewaard met provinciewapenschild en jaartal 1873. Heden aanlegplaats voor binnenschepen en plezierboten.

• DE SMET E., Bijdrage tot de toponymie van Wachtebeke, in Heemkundige Kring "Oud Wachtebeke", Jaarboek 1975, p. 33.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke