Langelede

Beschrijving

Straat aan weerszij van het kanaal de Langelede, volgens Br. Leopold in oorsprong een bijrivier van de Durme. Vermoedelijk al gekanaliseerd in de vroege middeleeuwen bij de ontginning van de turtputten en reeds vermeld in documenten van de 14de eeuw. Leidt van de Moervaart (ten zuiden) tot het gehucht Oudeburgse Sluis op de grens met Nederland (ten noorden). In 1775 rechtgetrokken met vernieuwde bruggenbouw en sluis aan de scheiding met Nederland (de vroeger zogenaamd Sint-Eloyssluis, nadien Oudeburgse sluis).

• LEOPOLD Br., De Langelede, in Heemkundige Kring "Oud Wachtebeke", Jaarboek 1971.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke